För- och nackdelar med SMS-lån

SMS-lån är ett snabbt lån för privatpersoner som inte har särskilt höga krav på långivaren. Själva namnet kommer från att du tidigare kunde ansöka om lån genom att sända ett SMS. Numera ansöker du om SMS-lån via en app eller online – vad är ett smslån. Villkoren kan variera ganska stort mellan olika SMS-lån när det gäller avbetalningstid, ränta samt andra avgifter. Därför är det mycket viktigt att du först jämför olika alternativ innan du väljer att sända in en ansökan till en långivare.

Betala tillbaka ett SMS-lån
Ett lån ska alltid betalas tillbaka. När du tar ett SMS-lån kommer du att få en faktura varje månad som anger det lägsta belopp som du ska betala. Månadsfakturan kommer att skickas till din bokföringsadress eller via e-post beroende på vilket val du gjort i samband med din låneansökan. Som vanligt ska du betala fakturan senast på förfallodatumet.

Kan banken se SMS-lån?
Vanligtvis gör långivaren för SMS-lån en kontroll via Creditsafe eller Dun & Bradstreet. Detta kommer inte påverka ditt kreditbetyg hos UC eller synas hos din bank (eller andra banker). Att ett SMS-lån inte syns hos UC är viktigt om du senare behöver ansöka om ett vanligt lån hos en bank, som exempelvis ett bolån. Var därför noga med att den långivare som du ansöker om ett SMS-lån hos inte gör kontroll via UC.

Ångra ett SMS-lån
När du ansökt om samt fått ett SMS-lån beviljat har du enligt lagen en ångerrätt på två veckor (14 dagar). Det är viktigt att du känner till denna rättighet som framgår i 21§ konsumentkreditlagen. O

Låna pengar

m du använder ångerrätten ska du dock betala ränta för pengarna du lånat från det att pengarna betalats ut till det att pengarna betalats tillbaka. Om långivaren tagit ut några andra avgifter ska dessa betalas tillbaka till dig.

Att tänka på
Många ansöker om SMS-lån för att kunna klara av en oväntad utgift eller liknande. Det är viktigt att du är medveten om att SMS-lån har kort återbetalningstid och att du måste kunna betala av ditt lån inom den tidsram som gäller. En vanlig skuldfälla är att ta ett nytt SMS-lån för att kunna betala tillbaka ett tidigare SMS-lån. Detta är något som du absolut inte bör göra.

Fördelar med SMS-lån
Långivare för SMS-lån har låga grundkrav samt hög beviljandegrad.

SMS-lån betalas normalt ut mycket snabbt.

Som låntagare krävs det vanligtvis inte någon större inkomst för att beviljas lån.

De flesta SMS-lån kommer inte att påverka ditt kreditbetyg hos UC eller synas hos din bank.

Nackdelar med SMS-lån
SMS-lån har vanligtvis en ganska hög effektiv ränta.

Det är inte ovanligt att SMS-lån har dolda avgifter som exempelvis uppstartsavgifter och avi-avgifter.

SMS-lån har kort avbetalningstid.

Om du tagit ett SMS-lån som blivit dyrare än du insett kan du behöva ansöka om ett annat lån för att kunna betala av ditt SMS-lån.

Om du inte klarar att betala av ditt SMS-lån kan du dra på dig en betalningsanmärkning som kan ge dig svårigheter att kunna beviljas andra lån i framtiden.